Welkom bij de eerste aflevering van de weblog van In Concreto

Waarom mijn vriendelijke websitebouwer bijna gek van mij werd.

Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik het idee dat ik, net als elke zichzelf respecterende eenpitter, een serieuze website nodig had. Niet dat ik er zelf behoefte aan had. Ik dacht dat het moest. De crisis begon voelbaar geworden. Een aantal grote trouwe klanten viel weg door bezuinigingen. Dierbare klanten en dierbaar werk. Au! Er kwamen wel nieuwe contacten bij waar ik echt blij mee was. Maar het was niet genoeg. Ik besefte dat ik een beetje verwend was geraakt. Ik had geen Nieuwsbrief. Geen website. Geen adressenbestand. Geen reclamecampagnes. Het was domweg nooit nodig geweest. Ik was er niet mee bezig. En dat kon blijkbaar niet meer.

Maar net toen ik serieus ging nadenken over een website, en een websitebouwer in de arm had genomen, was alles in en om mij heen in verandering. Ik volgde een opleiding bij Lenne Gieles en dat veranderde mijn visie op het werk geleidelijk maar ingrijpend. Tegelijk veranderde ook het werk zelf, mijn rol daarin en de doelgroepen waarmee ik werkte. En wat moet je dan op zo'n site zetten? Het oude werk? Het nieuwe werk? De overgang?  Niet eenvoudig! 

Anders kijken is anders voelen is anders besluiten is anders doen is anders kijken is ...

Maar nu is het dan zover. Ik ben het tenslotte leuk gaan vinden om te schrijven over het werk wat ik jaren gedaan heb, wat ik nu aan het doen ben, waar ik voor sta en waarom. Ik wist het al, maar heb het opnieuw ervaren: Crisis is een kans om te groeien. Dat heeft geleid tot andere keuzes. Ik ben dingen gaan doen waar ik niet aan toe was gekomen als het werk gewoon was doorgegaan. Ik ben meer tijd gaan steken in het werk voor de Eigen Kracht Centrale, waar ik sinds 2003 als co√∂rdinator aan verbonden was, maar wat ik er altijd maar een beetje bij deed. Mooi werk! Eigen Kracht geeft families de kans een eigen oplossing te vinden en een plan te maken in plaats van afhankelijk te worden van de overheid. Het brengt me in contact met allerlei mensen en groepen. 

En begin 2011 heb ik, in samenwerking met de Vrouwenlijn in Amsterdam Noord, een vrouwengroep opgericht, waarin ik een groep vrouwen leer Playbacktheatre te maken voor groepen migrantenvrouwen. Het project heet Erbij Horen en is gericht op het bereiken van vrouwen die in een isolement leven of dreigen te raken. We krijgen subsidie van o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Oranjefonds. Een enorm leerzaam en hartverwarmend project. Een oude droom waar ik eerder niet genoeg tijd voor maakte. Soms is het of ik op de fiets door Noord een wereldreis maak. Van Ghana naar Iran en van Suriname naar Turkije. Tijdens de workshops met de vrouwengroep oefenen we met de verhalen uit ons eigen leven, kleine en grote. Dat werkt enorm verbindend. Elke voorstelling spreek ik met mensen die van buitenaf tegen de westerse Nederlandse cultuur aankijken. Hoe het is om in Nederland te leven en hier je kinderen op te voeden. Gisteravond in het Iraans Cultureel Centrum en vorige week voor de Ghanese Kerk. Of we spelen voor vrouwen die bij de voedselbank komen. Ook een nieuwe wereld om te ontdekken.

In 1991 toen ik In Concreto oprichtte, was de naam een afkorting van: Interne Communicatie en Creativiteit in Organisaties. Het werk was voornamelijk gericht op gedrag en omgangsvormen binnen organisaties. Nu gaat het nog steeds over gedrag en verbinding, maar speelt het zich meer af in het publieke domein. Dat voelt als een grote verrijking. En tegelijk is het steeds persoonlijker. Er is geen scheidslijn tussen werk en prive. 

De opdrachtgevers van de coaching en het terugspeeltheater staan midden in de samenleving. Woningbouwcorporaties, zorginstellingen etc. De politie Amsterdam-Amstelland is inmiddels terug als klant en nu ook de gemeente Amsterdam. Ik mis mijn Persoonlijk Leiderschapgroepen van de politieacademie soms nog wel, maar binnenkort geef ik voor de Baak een persoonlijk leiderschap module aan leidinggevenden in de zorg. Dus ook dat is een inspirerende ontwikkeling.

wordt vervolgd...

Het is de bedoeling u regelmatig vanaf deze plek te informeren over activiteiten, bijzondere gebeurtenissen en nieuwe projecten van In Concreto. Wie wil, kan op de rss feed klikken.


Inhoud syndiceren