Terugspeeltheater voor de verandering.

De afgelopen maanden stonden voor een groot deel in het teken van terugspeeltheater. Het begon met mijn inschrijving voor het Playback Leadership Programme deze zomer in Budapest. Drie weken onder leiding van Jonathan Fox, de 'uitvinder' van Playback theatre die deze zomer 70 wordt. In een groep van 20 deelnemers uit 15 verschillende landen bezig zijn met de fijne kneepjes van Playbacktheatre. En zoals dat vaker gaat, zette deze beslissing van alles in beweging.

Het boek " 12 Theaterinterventies, veranderen zonder weerstand" van Paul Defilee en Marck Oostra verscheen. Terugspeeltheater is een van de 12, overigens heel prettig leesbaar, beschreven methodieken voor verandering in organisaties. Marck nodigde mij uit om zitting te nemen in het Expertisecentrum ECO-i. Met een klein select gezelschap zullen wij ons binnenkort op de markt gaan begeven.

Bij wijze van teamdag werkte ik een dag met het team van ruim 30 vrijwilligers van Hospice het Veerhuis in Amsterdam met terugspeeltheater. Het was een daverend succes en bleek, zoals ik al dacht, een perfecte vrm van teambuilding te zijn.

Samen met Ida van de Lee en Evelyne Draaijer diende ik een aanvraag in voor hetontwikkelen van een innovatieve manier om terugspeelheater te combineren met kunstzinnige rituelen en video.

Met de theatergroep Erbij Horen in Amsterdam Noord speelden wij meerdere keren voor het project Ezi, (" Eigenlijk zou ik"). Dit is een project van Jump Movement van Ineke Hurkmans. Wij speelden verhalen van mensen in Amsterdam Noord over (on)gezond leven.

Daarnaast schreef ik een artikel " Playbacktheatre for a change" ter voorbereiding op de training in Budapest. In augustus zal ik een samenvatting op de site plaatsen.  

Kortom, naast het andere werk zoals o.a. het werken met waarden bij de politie en met intervisie bij stadsdeel Zuid, veel terugspeeltheater in het voorjaar van 2013!!

In augustus zal ik een workshop terugspeeltheater leiden op de learning Lane van de Baak, in de 2e workshopronde op 30 augustus. Nr 81!

http://www.learninglane.nl/workshops-open-aanbod/81.-het-verhaal-van-de-ander-spelen.html 

Kom vooral met een paar collega's en ervaar de kracht van het delen en spelen van elkaars ervaringen!

 

Inhoud syndiceren