Een feestelijke dag!

Ik had me voorgenomen om regelmatig iets over mijn werk te schrijven en nu is het al februari 2013!! De tijd vliegt als je lekker bezig bent. Maar daar komt ie dan toch:

Eén van mijn meest dierbare projecten van de afgelopen 2 jaar is Terugspeeltheatergroep Erbij Horen. Met geld van o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie en het project Meedoen in Amsterdam Noord heb ik de afgelopen 2 jaar een groep vrouwen terugspeeltheater leren spelen. Zij spelen de verhalen van andere vrouwen in Noord, die net als zijzelf vaak onder de armoedegrens leven. We speelden o.a. voor de Ghanese kerk, de Turkse, Iraanse en Egyptishe vrouwen, de Vrouwenbazar en veel meer. (zie ook op facebook: Erbij Horen)

Deze week spelen wij in de Weggeefwinkel. Hier mogen mensen met een stadspas gratis spullen ophalen. Zonder stadspas of boven de 10 spullen per maand kost alles één euro: kleding, meubels, huisraad, leuke cadeautjes. En je krijgt er ook nog koffie en gezelligheid voor nop. Een feestwinkel voor mensen zonder geld! Ook kunnen mensen hier werkervaring op doen. Ze ontvangen de klanten, leggen uit hoe het werkt (soms met handen en voeten), zorgen voor de spullen en bedienen de kassa. Al doende leren ze beter Nederlands en krijgen meer zelfvertrouwen. Een opstapje naar betaald werk. Milena, zegt: Klantenservice is mijn roeping! En dat is te merken want ze draaft af en aan met koffie voor iedereen en geniet daar zichtbaar van.

Mila, die hier streng maar rechtvaardig haar scepter zwaait, heeft voor de medewerkers en een paar trouwe klanten dit nieuwjaarsfeestje georganiseerd. 

Frans, onze boomlange eerste verteller in zijn enorme jas met lichtgevende strepen, zegt: "Vandaag is een Feestelijke dag! Want we krijgen toneel en bingo en daarna gaan we ook nog bowlen." Hij straalt. En als de vrouwen het voor hem terugspelen straalt hij nog meer! Ook voor ons is het een feestelijke dag. Brigitte speelt voor het eerst mee. Zoals afgesproken verbergt zij haar onzekerheid achter een pokerface. En Tri, één van de speelsters, doet voor het eerst de muziek. Zij begeleidt de speelsters op haar gitaar. Het is spannend en een groot succes!

We zijn net binnen en willen beginnen aan onze warming up, als de eerste gasten al binnendruppelen. Er is geen aparte ruimte dus we zingen gezllig samen met het publiek allerlei liedjes. Een van de gasten zingt tot haar eigen verbazing in haar eentje een mooie smartlap.

Als de hele zaak vol zit, spelen we de verhalen over de winkel: over de dankbaarheid naar Mila, het kennis maken met andere culturen ("ze zijn heel anders dan ik van de TV eerst dacht), de warme huiselijkheid en altijd koffie, het enorme groeien van verlegen naar zelfvertrouwen hier..("dat heet empowerment") Dit is zoveel meer dan een winkel! 

Na afloop thuis zit ik na te genieten en ik realiseer me hoe grote rol Terugspeeltheater in mijn leven heeft gekregen. Een paar keuze op een rijtje: Deze zomer ga ik The Playbacktheatre Leadership Programme volgen in Hongarije. Met Wordt Vervolgd, mijn eigen groep, gaan we in 2014 de European Gathering organiseren in Amsterdam. In het pas verschenen boek 'Theaterinterventies staat terugspeeltheater beschreven als methodiek binnen cultuurverandering en maandag ga ik kennis maken met mijn collega's bij ECo-i. Het jaar 2013 is begonnen met in de eerste maand meer aanvragen voor terugspeeltheater dan in de hele eerste helft van 2012. Hoe fantastisch is dat! En ik zit domweg gelukkig te zijn in Amsterdam Noord.

 

Inhoud syndiceren